Over Baarle

Baarle mag op het eerste zicht dan wel een doorsnee dorp lijken, het is allesbehalve gewoon. Baarle kent de meest complexe geografische situatie ter wereld met 30 Nederlandse en Belgische stukjes grondgebied. Een legpuzzel voor gevorderden!

De Nederlandse gemeente Baarle-Nassau omsluit volledig de Belgische gemeente Baarle-Hertog. Niet één, maar 22 stukjes België vormen samen deze Belgische gemeente. In de twee grootste Belgische stukken, liggen dan weer 7 Nederlandse enclaves, die bij Baarle-Nassau behoren. Dan is er nog 1 Nederlands stukje in België, net ten zuiden van de rijksgrens. In totaal dus 30 enclaves, Belgische en Nederlandse samen. De grenzen gaan dwars door straten, huizen, ja zelfs slaapkamers. Het levert de meest bizarre situaties op, je leest er meer over bij de ‘grensgevallen’ in deze app. In Baarle is het eigenlijk heel gewoon om het bed te delen én toch in een ander land te slapen. Hoe bijzonder of uniek dit ook moge klinken, in Baarle is jongleren met de grens alledaagse kost!

De voordeur bepaalt het land (en de gemeente) van domicilie als de grens door een gebouw loopt. Ligt de voordeur op Nederlands grondgebied, dan woont men in Baarle-Nassau, ligt de voordeur in België, dan woont men in Baarle-Hertog. Op het huisnummer zie je aan de nationale driekleur in welk land de voordeur ligt.

De grens in het dorpscentrum is in het straatbeeld gevisualiseerd: in de stoepen met grenstegels, in het wegdek met de metalen doppen.

Baarle is altijd goed voor een gezellig uitstapje. Je vindt er de perfecte combinatie tussen Hollandse uitbundigheid en Vlaamse gastvrijheid. De vraag is niet of je hier de grens komt oversteken, maar wel wààr je ze overgaat. Of je dat nu doet tijdens het funshoppen, op zoek naar een gezellig terrasje of al fietsend of wandelend in onze prachtige natuur, de grens blijft altijd verrassend!

 

Om cityguide.toerismebaarle.com goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.